Week 6 : 04-05 t/m 06-05

Next


Melide - Santiago de Compostela

Dinsdag 6 mei

Om 7.30 word ik wakker, José is al uit bed, ik ga me wassen en aankleden, en dan eerst maar even naar de eetzaal om te ontbijten. We krijgen ieder 4 kleine cakejes en een kop thee, José vraagt of we ook brood kunnen krijgen, dat kan, hij haalt wat uit de vriezer en stopt het in een broodrooster, dan krijgen we het wat zwarte brood, nou ja, als Pelgrim lust je alles.Hij vraagt ons nog of hij weg kan gaan, want hij moet zijn dochtertje naar school brengen.We vinden het prima, er is nog een Schotse dame en dat is alles, als we klaar zijn verlaten wij de albergue om 8. 50 uur.

HST 8086.jpg

We fietsen een stuk door het bos en moeten op een gegeven moment rechts af, maar er staat een hek voor, dat de weg is opgebroken en je kunt er niet door. Ik kijk op de kaart en ja dan moeten we toch wel een heel eind omfietsen, dat vinden we niet leuk, dan komt er een auto aan en we vragen de man of het echt niet mogelijk is om er met de fiets langs te gaan, hij denkt dat het wel kan, dus fietsen we de straat in.Een eind verder is de straat dus opgebroken en er staat een hek voor waar je ook met de fiets niet langs kunt, José gaat even vragen bij de wegwerkers of we er door mogen, het mag, we moeten dan even een boomstam verleggen en dan kunnen we met de fiets erdoor. 

HST 8089.jpg

Aan het einde weer door een hek, en zo hoeven we in ieder geval niet om te rijden.We hebben deze laatste dag nog verschrikkelijk veel klimmetjes er stond niet voor niets in ons boekje dat deze etappe minstens zo zwaar was als die van de Pyreneen.Als we in Touro pauzeren, sms-en we even met de mannen, dat we nog 28 km. te gaan hebben, het is dan 12.15 uur en we verwachten er tussen 14.00 en 16.00 aan te komen.José denkt dat het wel eerder wordt, maar ik zeg reken maar op 15.00 uur.Nog steeds hebben we veel klimmen, het is mistig en zelfs een beetje motregen.

HST 8091.jpg

Op een gegeven moment zegt José: "we hadden toch al lang een keer het bordje van Santiago moeten zien" Dat dacht ik eigenlijk ook en we krijgen de kriebels of we niet verkeerd gefietst zijn, maar dan ineens zien we "SANTIAGO" staan, nu nog maar 3 km.

HST 8095.jpg

We fietsen naar de kathedraal en komen aan de zijkant aan, niemand te zien, dan maar om de kathedraal heen, naar de andere kant, we fietsen het plein op en aan de rand zien we de mannen zwaaien en ze lopen op ons af. Innige omhelzingen en tranen in de ogen, we hebben het gehaald! Ons avontuur zit erop! En wie maakt er foto's van onze omhelzingen?: Toon uit Hasselt (Belgie) die we een paar dagen geleden troffen ergens in de buurt van Triacastela, hij was daar gestopt en wij riepen naar hem, dat hij daar linksaf moest slaan. 

HST 8154.jpg

Hij had al kennis gemaakt met onze mannen en gezegd dat hij onderweg twee keurige dames ontmoet had, ahum....  graag wilde hij wachten tot we gearriveerd waren en hij kreeg van Harry de camera om het weerzien vast te leggen.  

Leuk! we drinken nog ergens een kopje koffie met Toon en dan gaan José en ik naar het Pelgrimsbureau om onze credencial-kaart  met stempels te tonen en een certificaat te ontvangen. Daar aangekomen staat er een behoorlijke rij, we moeten zeker 45 minuten wachten in de rij alvorens we aan de beurt zijn. Dan mogen we ook nog even op de koffie in de Nederlandse huiskamer van het St. Jacobs-genootschap. Wie zien we daar, de vrijwilliger die ook Roncesvalles in het klooster hielp. Weet hij gelijk dat we toch aangekomen zijn. Ha, ha.!Als we weer terug bij de mannen zijn, zijn ook de broers uit Nijkerk en Putten gearriveerd op het plein voor de kathedraal, we praten nog een poosje met hen en Toon en dan gaan we met zijn 4-en naar de camping. We bellen nog even met ons mam en ik nog even met Jeroen, 's avonds gaan we met zijn 4-en ergens eten, gezellig! En dan heerlijk in mijn eigen caravan naar bed, eindelijk weer tussen mijn eigen lakens!!!


San Xil - Melide

Maandag 5 mei

De albergue is ecologisch en we krijgen bij het ontbijt pannenkoeken met jam en thee. Nooit gehad als ontbijt, maar best lekker. Ach als pelgrim eet je alles.Om 8.30 vertrekken we. in Samos zien we 2 heren op de fiets, ze komen uit Putten en Nijkerk, het zijn 2 broers en ze zijn op 6 april uit Putten vertrokken. Ze gaan in Samos nog even een klooster in, maar wij fietsen door. 


In Sarria eten we op een bankje ons brood op en plots komen de heren weer voorbij. In de middag drinken we nog ergens water op een terrasje en we kijken nog even op de telefoon, komen de heren er ineens weer aan en gaan bij ons aan tafel zitten, we zeggen nog, tjonge we dachten dat jullie al in Santiago waren, lachen, ze spotten onderweg ook nog vogels. We praten nog wat en  dan gaan wij weer verder. een tijdje later zien we ze nog ergens de verkeerde kant op fietsen, ik roep nog dat het zo niets wordt met ze, lachen natuurlijk.we gaan vandaag toch iets verder fietsen, want we willen morgen aankomen in Santiago, onze mannen zijn er reeds gearriveerd op de camping, dus.....In Melide stoppen we, 85 km. gefietst vandaag en morgen nog ongeveer 65 km.We slapen in een nieuwe albergue, maar niet erg gezellig. Op een zaal waar 16 stapelbedden staan, zijn slechts 3 bedden bezet, 1 Schotse dame en wij twee. Om 10.45 gaat het licht uit.

Pieros - San Xil

Zondag 4 mei

Om 8.50 vertrokken, vandaag weer een behoorlijke klim, naar O Cebreiro, ik vond deze beklimming toch het zwaarst, uiteraard ook omdat het warm is. Om 13.00 zijn we dan eindelijk bovenop, op 1300 meter. 


We kijken nog wat rond in O Cebreiro,in het kerkje krijgen we een stempel van een monnik. We drinken nog ergens koffie en dan beginnen we aan de afdaling, gelukkig niet zo steil als gisteren, 12 km. relaxed naar beneden, ook wel fijn.Van onze overnachting in Pieros hadden we een adres van een albergue gekregen, iets verder dan Tricastela, 1,5 km. van de weg af. Het is een echtpaar dat elkaar heeft leren kennen op de camino, hij is Nederlander en zij is Italiaanse, de albergue ligt echt helemaal van de bewoonde wereld af, maar eindelijk zien we het liggen.Het is het 2e jaar dat ze open zijn en er zijn 10 slaapplaatsen. Ze hebben een ecologische albergue, we moeten onder de douche ecologische zeep gebruiken. Marijn en Jessica zijn de eigenaren en ze hebben sinds 2 maanden een baby: Georgina, een plaatje.Ook is er nog een Keniaans meisje bij ons op de slaapzaal.Marijn vertelt ons dat we om 22.00 stil moeten zijn, en om ongeveer 21.45 liggen wij al in ons bed. De Keniaanse is echter met een deken naar buiten gegaan en ze heeft aan Marijn nog een fles wijn gevraagd. Om 22.45 is ze echter nog steeds niet binnen, ik slaap al bijna, maar José maakt zich zorgen, waar de Keniaanse is. Ze kan wel van een berg vallen hier zegt ze tegen mij.Dan gaat José toch maar even melden bij Marijn, dat ze nog steeds niet binnen is en dat Marijn haar maar even buiten moet gaan zoeken, want hij weet beter de weg in de tuin.Even later komt ze toch binnen, geheel verbaasd dat wij bezorgd waren om haar.Eindelijk kunnen we gaan slapen.


© Harry Stens 2014