Week 1 : 30-03 t/m 05-04


Berlancourt - Clermont

Zaterdag 5 april

Om 08:10 schrikken we wakker, normaal staan we om 07:30 op, en we hebben afgesproem om 08:00 te ontbijten, oei….. Snel wassen en aankleden, dan gauw naar Roger en Dominique. Toch nog redelijk op tijd vertrekken weom 09:40 (normaal tussen 09:00-09:10). Eerst naar Noyon, bij de kathedraal een stempel gehaald 


en een kaarsje aangestoken. Buiten was er markt en hebben we sinaasappels gekocht. Toen verder naar Compiegne, mooi stukje door het bos, maar dan kwamen we op een heel drukke weg (D310) en doen we ons hesje weer aan en voor het eerst de helm op. Het verkeer gaat hard langs ons heen. In Ourscamp bij een abdij gekeken, stonden nog muren van een oude kerk, heel indrukwekkend. Van een broeder kregen we een stempel, hij had een bruine pij aan. Helaas sprak hij geen engels, dus geen goed gesprek. 

Door naar Compiegne. Lekker op een bankje aan de Oise wat brood gegeten. Dan nog even naar de kerk van St.Jacques en ook nog even op de Rue Magenta een ijsje gegeten (1 bolletje €2).  


Dan snel weer verder. Gelukkig heeft Dominique vanmorgen ons bed al besproken in hotel Clearmotel in Clermont (moest omdat het weekend is, en er verder niets is). We krijgen nog een paar flinke klimmetjes en zijn om 19:00 in Clermont.

Nog even het hotel zoeken en daar zijn we dan zijn we er. Na het douchen en een klein wasje lopen we zo’n 750m terug en halen bij een super even een wijntje, wat nootjes en sinaasappels, dan naar de naast gelegen Mac Donalds eten. Salade met friet en dan terug naar het hotel. José opent de fles, blijft er een stuk kurk zonder de kurketrekker in de hals zitten. Dan maar naar de receptie. Geen probleem, ze openen de fles voor me. We installeren ons in bed (gebruiken een lade van een kast om tussen ons in te zetten om de wijnglazen op te zetten en de nootjes). Fijne zaterdagavond! Wel verdient toch, vandaag 89 km, in totaal nu 614 na 7 dagen.

En God zag dat het goed was! 

Les Rues des Vignes - Berlancourt


Vrijdag 4 april

Na een heerlijk ontbijt bij Martine om 09:10 vertrokken. Na ±4 km een stempel gehaald in de abdij van Vaucelles.


Helaas is de abdij  voor bezichtiging pas om 10:00 open. Daar kunnen we niet op wachten, dus lekker doorgefietst. Gepauzeerd een kerkje.

Dan verder naar St.Quentin, terwijl we over het kanaal fietsen in heel druk verkeer, zien we achter ons de basiliek liggen en besluten m terug te gaan. Aangekomen, gaan we naar binnen, wat een gigantisch gebouw. Kaarsje aangestoken voor pa.Helaas geen stempel want de info was gesloten. Dan weer terug naar de route. We raken even de route kwijt en zijn behoorlijk aan het heen en weer fietsen, maar gelukkig komt het toch weer goed. We fietsen een heel eind langs het kanaal van St.Quentin. Bij een sluis zien we een nederands schip. De schipper uit Terneuzen vertelt dat hij koolzaad heeft gehaald uit de buurt van Parijs. Na Artemps wordt het weer heuvelachtig landschap. Goed te doen. Soms gaat het langzaam, 9,4 km per uur en soms gaat het hard. 48,9 km per uur was de max. vandaag! Als we ergens onze sinaasapples opeten besluiten we om in het volgende dorp te gaan kijken voor overnachting in een pelgrimsgîte. Daar aangekomen kijken we op het bordje op de muur, komt de eigenaresse gelijk op ons toe lopen om ons de gîte te latenzien. We besluiten te blijven. Kunnen mee eten met de familie. Geweldig toch! Er is een kamer met 2 bedden, tafel en stoelen, tv, kleine keuken en douche/toilet/wastafel.

Meestal ga ik eerst douche, maar dit keer gaat José als eerste. Blijkt het water pas na een uur warm te zijn. Liep ze een uur in d’r toedeledokie!

Om 19:00 worden we geroepen voor het eten. Aan tafel met Roger, Dominique, een aangenomen zoon. Lastigals zij alleen frans kunnen, maar het was toch gezellig. Ik versta het toch aardig goed, al zeg ik het zelf... 


Tournai - Les Rues des Vignes (F)

Donderdag 3 april 

Een heerlijk ontbijt gekregen van Marie en Arnoud. Ze wilden er niets voor hebben. Om 09:10 vertrokken. Eerst naar  de kathedraal in Tournai voor een stempel in ons paspoort. 


Daarna maar weer fietsen, om 11:30 passeren we de grens en zijn in Frankrijk. Het is vandaag veel wind tegen, zelfs alswe de bergafwaarts gaan, gaat het nog niet hard. Om 15:40 zijn we in Cambrai en informeren we bij de "Information” waar we kunnen overnachten. Ze belt naar een pelgrimshuis en informeert naar de prijs. €90, maar dat vinden we teveel, ze laat op de kaart nog een ander adres zien, maar dat is te ver terug, dus vraag ik of ze wil bellen naar een adres 11 km verderop, dat doet ze en we kunnen er terecht voor de helft, dus weer verder fietsen.

In Cambrai is de pelgrimsroute aangegeven met koperen schelpen in het trottoir, handig. Nog een paar flinke klimmetjes en we zijn in Les Rues des Vignes bij madame Martine Bretener. Het is een oude boerderij en ze woont er met een oude dementerende vrouw van 92 jaar oud. Ze laat ons de kamer en badkamer zien en we vragen waar we iets kunnen eten. Ze wil wel voor ons koken. Om 19:15 zal het eten klaar zijn. Na het douchen maken we nog een korte wandeling en zijn op tijd terug om te eten.

Eerst salade, daarna kalkoen met tagliatelle en champignonsaus. En als toetje een verse fruitsalade. Als we bijna klaar zijn, vraagt ze of ook de oude dame bij ons aan tafel mag mee-eten. Prima, en José helpt haar met eten, ik maak nog een foto, kan José die opsturen naar collega’s. Dat ze niet los kan komen van haar werk. De oude dame wil soms niet etenen soms begint ze te lachen. Ook de eigenaresse zit intussen bij ons aan tafel en we lachen wat af, ook met de oude dame. Dan ga ik ineens een lied zingen van Evita Perron, je ne regrette rien, de oude dame vindt het erg mooi. Dan nog maar het Avé Maria, en de oude dame begint te klappen. "Bravo, bravo” roept ze en zingt half mee. Wat een lol, dan gaat José met haar dansen. De oude dame geniet zichtbaar. Hoe eenvoudig kun je iemand blij maken!


Aalst - Tournai (Doornik)

Woensdag 2 april

We waren net wakker vanmorgen toen Pia onder aan de trap riep dat de badkamer vrij was. Om 08:00 uur naar beneden voor het ontbijt met Pia en Rogier! Eigengebakken brood met zelfgemaakte jam en platte kaas (kwark). Ook konden we nog thee kiezen uit een keukenlade vol met vele soorten en smaakjes.

Na het ontbijt inpakken en wegwezen. De eerste 40 km langs de Dender, waar Rogier ons heenbrengt. In Lessines de St. Pieter gezocht, was wel open, maar niemand die ons een stempel kon geven. Buiten nog even iets gegeten en toen weer verder. Het vlakke land maakt nu ineens plaats voor glooiende heuvels en akkers. Heel mooi. Soms een beetje zwaar, soms met een vaart van 35 km per uur. 

Voor Tournai pauzeren we even aan de kant van de weg en zitten op een stoepje een snee brood te eten. Stopt er ineens een auto, stapt een jongedame uit en vraagt of we bij hen willen slapen.We hebben dan ±80 km gefietst. Ze vertelt dat ze ooit samen met haar vriend deze pelgrimstocht gemaakt heeft en vaak hartelijk ontvangen werden door mensen en dat ze dat nu zelf ook graag willen doen voor ons. Marie en Arnoud heten ze en ze brengen ons naar het huis van de ouders van Arnoud (waar zij op passen).

Wauw. Wat een groot landhuis. Wanneer ze ons de kamer, badkamer enz. hebben laten zien, gaan ze nog even naar de stad om een vriendin op te halen. We mogen doen alsof we thuis zijn. Allereerst doen we al onze kleren in de wasmachine, zo die draait, dan heerlijk douchen en heerlijk in de grote tuin de dagboeken bijwerken. Ook mogen we de beide laptops lenen voor de email etc. Wachtwoord gekregen. super handig. De was nog even in de droger en als Marie en Arnoud terug komen met vriendin, gaan zij koken voor ons. Tegen 20:30 gaan we aan tafel. Heerlijk moussaka, salade en quiche gegeten met een glas goede wijn. Tegen 22:30 naar bed.   

OostMalle - Aalst

Dinsdag 1 april

Om 9.05 vertrokken en de eigenaar van de B&B vertelde ons dat we een stempel voor ons paspoort konden halen in het Mariapark, 1 km. verderop. in het eerste huisje naast de kapel.

De kapel bleek een 2e Lourdes-kapel met een processie-tuin en een grot met een beeld van Bernadette.We hebben een kaars aangestoken die 9 dagen brand. In het huis ernaast woont het echtpaar die voor het onderhoud zorgt van de Maria-tuin en natuurlijk mochten we binnen komen voor koffie, en kregen toen ook onze stempel. Binnen hadden ze ook nog een kleine ruimte met biechtstoel en 3 beelden. Ze ontvangen regelmatig bussen met gasten die komen voor de processie. We kregen nog een boek over het ontstaan van deze Lourdes-tuin, maar dat moesten we toch maar vriendelijk afslaan, we hebben immers de tassen vol.


Eindelijk om 10.00 uur verder. Heerlijk langs riviertje de Nete, tot in Lier. Even van de route af, naar het centrum, naar de Zimmertoren met astronomisch uurwerk en 12 klokken op de toren. Weer verder langs Nete-kanaal, richting Mechelen. En in de St. Romboutskathedraal onze 2e stempel van die dag gehaald. Poosje gerust in Mechelen op de Grote Markt, waar we onze eerste mede-pelgrim ontmoeten. Hij kwam die dag al uit Maastricht en wil na 21 dagen fietsen in Santiago de Compostela aankomen.

Verder over Leirekenspad, een lang eind. 2 heren willen wel met ons meefietsen, maar met hun e-bikes gaat het voor ons te snel.

In Aalst zoeken naar B&B, waar de eigenaar naar ons toe komt en zegt dat hij gestopt is met de B&B, we kunnen hem en zijn vrouw overtuigen dat we heel moe zijn en echt niet verder kunnen ( smoes, je moet wat)   en mogen we toch blijven, gelukkig!!! José krijgt een Aflichem-biertje en ik plat water. Rogier en Pia laten ons onze slaapplaats zien, we moeten dan wel door hun slaapkamer en we beloven dat we hen verder niet storen.

Na het douchen, brengt Pia ons naar restaurant "het Apostelken" . Jammer Harry, maar ze hadden er wel 100 soorten Belgisch bier!! Na het eten nog even in een internet-cafe contact met thuis gezocht. Toen moesten we in het donker ons logeer-adres zien te vinden en dan zie je ineens best vreemde snuiters in zo,n stadje!


Pia en Rogier vertellen enthousiast over hun ecologisch verantwoorde huis, opgebouwd met leem, 2 kranen in de keuken, 1 voor drinkwater en 1 is afkomstig van regenwater.

Een aantal deuren in het huis zijn afkomstig van een oud treinstel. En Pia kweek oesterzwammen in de kamer waar wij gaan slapen, en dat ruik je daar!!!!

Rumpt - Oost-Malle (B)

Maandag 31 maart.

Heerlijk fietsweer!!  Om 13.00 uur arriveren we in Breda en zijn daarmee op de route. We doen de lange broek uit en fietsen verder in de fietsbroek, een geweldig mooie route, langs de rivier de Mark. Het boekje van Clemens Sweerman is uitstekend bewegwijzerd. Rond 14.00 uur passeren we de Belgische grens. 

grenspaal belgie.jpg

Om 17.00 uur zoeken we een overnachtingsplek in Rijkevorsel, na 100 km. gefietst te hebben, helaas is deze B&B vol en we worden verwezen naar Oostmalle, 5 km. verder. Een mooi adres (B&B Aux Charmes du Passé). In taverne Den dobbelen Pater varkenswangetjes gegeten (wie verzint het) maar wel heel lekker. Bij de rekening kregen we 2 likeurtjes 38% alcohol en toen werd het nog gezelliger.

 


Apeldoorn - Rumpt

Zondag 30 maart

om 8.15 bij ma gekomen, José er ook net. Na een ontbijt met ma, afscheid nemen, leuk dat ook Annie, Lenie en Rose-Marie er zijn. 

Jeroen en Ronald fietsen nog een eindje met ons mee, tot Ede,  daar drinken we koffie en de jongens gaan terug. Nu gaan we echt met z,n twee verder! 

HST 7557

In Amerongen nog even gestopt en gebeld met een B&B in Rumpt. (geen gehoor) Dan maar weer verder. Na 95 km. zijn we in Rumpt en de eigenaren van de B&B komen net thuis en hebben plaats voor ons. We zeggen nog even langs te gaan en oude schoolvriend van Harry, die iets verder woont. Zij zijn zeer enthausiast als ze ons zien en bieden spontaan aan om bij hen te blijven slapen en eten, wat een luxe en super leuk, heel erg bedankt Maria en Frans! De eerste nacht dus ieder een Eigen kamer, 3-gangen diner, geweldig!!! 

IMG 20140330 165052.jpg

                                                         Frans en Maria….. Proost!

Om 09:05 uur bij Maria en Frans vertrokken na een super-de-luxeontbijt en ook nog koffie mee voor onderweg.


                                                                                       TOP© Harry Stens 2014