Week 4 : 20-04 t/m 26-04


Viana - Nájera

Zaterdag 26 april

Vandaag gaan we beiden in oranje shirt fietsen, vanwege Koningsdag in Nederland. Helaas wel eerst onze regenkleding er over. Tot Logrogno, daar drinken we koffie en bekijken de stad. Er is een marathon van fotografen die dag en steeds worden we op de foto gezet. Volgens mij zien ze bijna nooit fietsers. Een paar vragen we of ze de foto's willen doorsturen. Dan weer verder, gelukkig is het weer droog geworden. We fietsen nu in de Rioja-gebied, heel mooi. De kerken en kathedralen zijn hier vol van goud, behoorlijk  bling - bling allemaal. 

In Najéra zoeken we naar een albergue, de eerste is vol(45 bedden). Gelukkig heeft de volgende nog 1 kamer, op de 2e etage, in ieder geval niet met anderen. José wil gelijk gaan douchen en ik wil nog even naar mijn fiets beneden, staan we beiden in de gang, doe ik de deur dicht, is de sleutel nog in de kamer en kunnen we er niet meer in. De eigenaar is te  bereiken in een restaurant, een eind verderop in de stad, dus ik schrik, mijn jas is in de kamer, José loopt op blote voeten, wat moet ik doen. Op de eerste etage spreek ik iemand die zegt dat de eigenaar over 5 minuten hierheen komt, nou wachten dan maar. Dan eindelijk is hij er en opent de deur voor mij. José is zo lang maar onder de douche blijven staan. Knijpt hij me ook nog in mijn wang, zo van beter opletten de volgende keer, de engerd. We gaan nog even de stad in en vinden nog de pelgrims overnachting van de gemeente, maar daar liggen ze echt dicht bij elkaar, zo'n 60 in een zaal, weer terug in onze kamer doen we de deur maar goed op slot. Voor ons morgen geen wekker.

Lorca - Viana

Vrijdag 25 april

Om 7.30 opgestaan en om 9.00 vertrokken. Het was nog flink koud. Jas en handschoenen aan gehad. Al om 9.30 in Estella, kerk en klooster nog dicht, dan eerst maar ergens koffie drinken, zit daar nog een pelgrim, vragen we waar hij vandaan komt, zegt hij : 'Japan, maar ik ben naar een plastisch chirurg geweest, voor mijn ogen, of wel hij had geen zin in een praatje. Daarna toch nog even naar het klooster, erg mooi. Mooie stad Estella, we fietsen weer verder, mooie heuvelachtige omgeving. We zien een stel met paard en wagen, zij in de wagen en hij loopt naast het paard, zo kan het dus ook. Wij drinken net koffie als we ze zien en het paard heeft door dat José een reep chocolade in de hand heeft, José vraagt of het paard een stukje mag en de man zegt dat het paard dat heel lekker vindt, José voert het paard wat chocolade, en geeft de man en de vrouw ook wat. Later krijg ik dan het oude brood van gisteren, mooi is dat, volgens mij had ze beter dat paard dat oude brood kunnen voeren. 

In Viana stoppen we, er is plaats in de albergue. Na het douchen lopen we naar het centrum en eten in restaurant El Vilano een pelgrims - menu. We spreken nog een Nederlandse man, die alleen op weg is naar Santiago, te voet, we hebben gezellig zitten kletsen. Dan weer terug naar onze overnachtings adres, we liggen er op tijd in, 21.15 ligt er dan al 1 te snurken in bed. Ik heb nog even contact met de thuisgebleven zussen, gezellig en dan toch maar proberen in slaap te komen.

Zizur mayor - Lorca

Donderdag 24 april

Om 8.00 word ik wakker, heerlijk geslapen, geen enkel gesnurk gehoord (dus vaker met Italianen op de kamer). Geslapen van 22.00 - 8.00 uur, lekker toch!! Als we willen vertrekken, begint het iets te regenen, dan maar jas en regenbroek aan hesje en helm ook, want dat moet hier in Spanje. We moeten weer flink klimmen en we krijgen het zo warm, dat we na een paar km. toch maar jas en regenbroek weer uit doen. Gelukkig wordt het droger. In Campanas zien we de 2 fietsende Italianen, nou die waren toch zeker een half uur voor ons vertrokken. 

Daarna stoppen we in Puenta la reina, prachtige oude stad, we drinken ergens koffie met iets erbij  voor 3,50 voor 2 personen dus, geen geld toch. Geen wonder dat de Spaanse dames over het algemeen wat steviger zijn. Dan weer verder. Net buiten de stad zien we de 2 Italianen weer, we krijgen nog een drankje van ze, ze zijn net op een bankje aan het lunchen. Als we weer verder gaan, begint het weer te regenen, onder een viaduct doen we de regenspullen weer aan. Na een poosje zijn we al drijfnat. We besluiten in het eerst volgende dorp een gîte te zoeken om te overnachten, maar kunnen het niet vinden, dan maar weer verder, nog 5 km. in de regen.

 In Lorca aangekomen zijn we inmiddels door en doornat. Gelukkig is er plaats in de Alberge. We slapen in een 4pers kamer met 2 stapelbedden. In de ene slaapt boven een Canadees en José daar onder, in het andere bed, onderin een Duitse dame en ik kom daar bovenin. Met een stoel moet ik bovenin klimmen, lekker handig. De herberg wordt beheerd door een Koreaans meisje, maar als we haar leeftijd vragen, zegt ze  40+, dankzij crème en kleur. (voor huid en haar). Als we ons omgekleed hebben, lopen we nog een stukje door het dorp, omdat de straten nat zijn, doen we de broek in de sokken, en dan de sandalen er onder, het ziet er niet uit, maar als pelgrim kan dat allemaal, we zien wel vreemdere exemplaren rond lopen. Doordat de wandelaars door Lorca lopen, zien we er nu veel, sommigen willen ondanks de regen toch verder lopen. Onze herberg heeft 15 plaatsen en de herberg er precies tegenover heeft 35 plaatsen. Om 21.15 liggen we al in bed. De Canadees doet het raam open en vraagt of ik dat goed vind, ik vind het prima, ik houd wel van een frisse kamer, maar als we er alle 4 in liggen, gaat de Duitse er weer uit en doet de balkon deuren weer wat dichter. Josė bouwt haar plekje altijd dicht, hangt ze een handdoek aan 1 kant en een vest aan de andere kant.. Mijn eigen hutje zegt ze dan, zoals we vroeger onder tafel maakten. Ik heb liever wat lucht, ha ha.

Ronchevalles - Zizur MaYor

Woensdag 23 april

We worden met Gregoriaanse muziek gewekt, heel mooi, maar van mij hadden ze het de hele nacht zachtjes mogen aan hebben, wat een snurkers heb ik gehoord. Maar goed we blijven nog even liggen tot de meesten weg zijn, dan snel aankleden en om 7.50 gaan we naar beneden. Als we nog even water koken voor thee, worden we bijna weg gekeken door de medewerkers. 

Als we buiten zijn, sluiten ze direct de deur en zeggen nog dat de schuur open is, waar onze fietsen staan, we lopen er heen en blijkt dat de deur op slot is. José belt weer aan bij het hoofdgebouw, het duurt een tijd voor iemand open doet, en dan loopt er iemand met ons mee, blijkt dat we bij de verkeerde deur stonden. We hebben ook al zo veel adressen gehad en dat klooster is ook zo groot. Zegt de medewerker ook nog tegen ons : ik moet nog zien dat jullie in Santiago komen. Nou ja zeg! We gaan weer op weg, het is echt koud, (we zitten ook nog hoog). Na 1 km. toch maar even de jas aan en handschoenen aan. Het gaat lekker berg afwaarts. Toch ook nog weer een paar flinke stukjes klimmen. Om 12.00 stoppen we vlak voor Pamplona, er stopt ook een Nederlandse auto met een Avento - caravan. Ik zou bijna denken dat Harry er al aan komt. (wat zal ik weer lekker slapen in mijn eigen bedje) 

In Pamplona hebben we lekker rondgefietst en de kathedraal bekeken, werkelijk schitterend! Om 18.00 zijn we in Zizur Mayor, waar we overnachten in een gîte voor fietsers, er zijn nog 3 Italianen. Ze geloven niet dat wij uit Nederland zijn komen fietsen. Wel lachen met die gasten. Ze vragen of 1 van hen morgen met ons kan mee fietsen, omdat de anderen de zware route nemen naar Puenta la Reina en ze adviseren ons om over Campana te gaan.

Saint-Jean-Pied-de-Port - Ronchevalles

Dinsdag 22 april

Met 16 op een slaapzaal, pff. José doet iedere avond oordopjes in en ze adviseert mij dat ook te doen, even heb ik ze in, maar vind het niet prettig, dus er weer uit, dan begint iemand te snurken en doe ik ze toch weer in, maar ik vind het echt niet fijn en dus gaan ze toch weer uit. Gelukkig heb ik toch nog een hele tijd geslapen. 

Om 6.00 dus gewekt. Een aantal mensen zijn dan al weg. José en ik doen rustig aan. Als ontbijt krijgen we stokbrood met jam en thee. We mogen ook nog koffie maken voor onze thermoskan. Dan gaan we op weg, om 7.50 het is in ieder geval droog. Bij de bakker halen we nog even brood en bij de eerste pauze in Valcarlos, we zijn dan al in Spanje, koop ik nog even een reep chocolade, je moet altijd lekkere dingen eten, als je de bergen op gaat, dat weet ik nog wel van onze gids bij het kletteren,(Ton K.)Na Valcarlos begint het echte klimmen. Steeds in de eerste versnelling, soms maar 6,5 km per uur. Na een half uur weer een stop, wat koffie, iets lekkers en weer verder. In totaal stoppen we 5 keer. Nog maar 2,5 km., zeg ik tegen José, we stappen weer op en plots is daar Ubaneta, 1056m. hoog, we zijn er om 11.50. Het is mistig  boven. We doen even droge spullen aan (alles is nat van het zweet). Dan komt er een bus met Duitsers aan en die stappen uit. We vragen wat ze gaan lopen . Ze lopen 10 km. per dag alleen  naar beneden, als het omhoog gaat, staat de bus weer klaar, tjonge! 

Een km. verder zijn we in Ronchevalles, waar we zullen overnachten in een oud klooster, wat geheel verbouwd is en waar pelgrims kunnen overnachten. We kunnen er pas vanaf 14.00 in. In een restaurant drinken we een beker chocolademelk, heerlijk! Ik bekijk mijn telefoon en zie dat we internet hebben en ik heb even contact met zus Marian, leuk! Dan aanmelden en douchen en ook nog de was doen. We bekijken het klooster, de 2 kerken, het restaurant waar we ons moeten melden voor het pelgrims - maal. Om 19.00 eten, om 20.00 dienst met paters in de kerk, waar je als pelgrims de zegen krijgt.. Une bon camino. Bij het eten, zitten we aan tafel met een Ier en een Spanjaard, de Spanjaard kan geen Engels, dus houdt zich buiten het gesprek, met de Ier is het gezellig, we schatten hem ongeveer 75 jaar en hij heeft het over de 10 dingen die je nog moet doen voor je dood gaat, dit is zijn 6e: naar Santiago lopen vanaf St. Jean Pied de Port. Na de dienst gaan we nog een kopje koffie drinken en spreken nog een Engelse dame die in Spanje woont en ook nog een Duitse dame. Heel gezellig, dan gauw terug en het bed in, we zullen om 6.00 gewekt worden.

Saint-Palais - Saint-Jean-Pied-de-Port

Maandag 21 april

Lekker uit geslapen tot 8.15, stokbrood gegeten. De mevrouw van de receptie had onze was gedaan, super! Alles weer inpakken en daar gaan we weer. Gelukkig is het weer goed. 

Het is al flink klimmen vandaag. Om 13.00 zijn we in St Jean Pied de Port, onderweg al een 5-tal lopers gepasseerd. We zoeken de Nederlandse gîte en vinden dat al gauw. Bij het Franse Pelgrims - bureau werkt Jan en hij informeert ons in het Nederlands. De Nederlandse gîte is tot 14.00  nog dicht en er staat op de deur dat ze vol zijn, maar Jan zegt dat we toch maar even moeten vragen of het nog kan.

 We lopen nog wat in het winkelstraatje en dan komt de dame van de gîte er aan, maar ze zit echt vol, jammer. Gelukkig weet Jan nog een andere gîte en hij brengt ons er heen en vraagt of we onderin of bovenin willen slapen. We kiezen beide voor onderin, we zijn de eersten en gaan ons direct maar douchen, het is allemaal heel netjes. Er zijn 16 slaap plaatsen. Als ik onder de douche vandaan kom is er nog iemand gearriveerd. Hij start hier in st Jean Pied de port en wil in 32 dagen in Compostella zijn, te voet. Wij gaan even het stadje verkennen, er zijn veel toeristen, maar ook veel Pelgrims en bij de kerk lopen bedelaars. We steken nog een kaarsje op in de kerk en kopen wat kaarten die we onder het genot van een kopje koffie even schrijven. Dan gaan we nog even terug naar onze gîte om onze dagboeken te schrijven. Als we later in de stad ergens wat eten, barst er een hoosbui los met klappen onweer, door de regen gaan we terug en gaan gelijk het bed in, morgen worden we om 6.00 gewekt!

St-Paul-les-Dax - Saint-Palais

Zondag 20 april

Ik word wakker en hoor regen, dat kan toch niet, ik doe de deur open en inderdaad het regent. We doen het maar rustig aan, hebben gelukkig nog wat brood in de tas en jam en hier in de gîte ligt wel thee. Na het ontbijt toch maar inpakken en met regenpak aan de fiets op. Bij de eerste stop, na 15 km. toch maar even in een bushokje mijn thermohemd uit gedaan.


Als je de berg op moet, word je behoorlijk warm met een regenjas aan. In de middag stoppen we bij Sorde l'Abbaye maar we zijn er om 13.00 en de eerste rondleiding is om 15.00 daar gaan we toch maar niet op wachten. Om 16.15 zijn we in St. Palais, we overnachten in oud klooster "Maison Franciscaine”,  volgens ons boekje erg sfeervol, maar wat is het er binnen koud. 

De verwarming mag van de gemeente St. Palais niet aan, kost te veel geld, alleen in de eetkamer en bij de receptie. We gaan even eten in het dorp en drinken als we weer terug zijn nog een kop koffie in de eetkamer. We mogen nog even naar de receptie om op het internet te kunnen, maar gaan al snel weer naar onze kamer en gauw in de slaapzak, we kregen nog wel een extra deken gelukkig.© Harry Stens 2014