Week 2 : 06-04 t/m 12-04


Sainte-Maure-de-Touraine - Poitiers

Zaterdag 12 april

Om 8,00 klaar en we kloppen aan bij mevr. Betin voor het ontbijt. Ze komt naar buiten en zegt dat ze het bij ons komt brengen. Jammer, we hadden graag bij haar binnen gekeken, ha, ha. Ze brengt ons stokbrood en thee en een schaaltje appelmoes en jam, allemaal biologisch zegt ze.. Mooi! We vragen nog even koffie voor de thermoskan, dat kan maar ze heeft geen melk. Het ontbijt is lekker en net iets voor 9.00 zitten we weer op de fiets. Bij Ports moeten we over de A10,maar er is een wegversperring, ja dat kan natuurlijk niet, we doen de blokken aan de kant en fietsen er langs. Ja, dat hadden we gedacht, boven is een stuk 1 meter dieper, ik besluit dat ik lopend ga kijken of we deze hindernissen met de fiets kunnen nemen. 1 meter omlaag, stuk van  5m hobbelig beton, dan met houten trap 4 treden omlaag, eindje verder weer 4 treden omhoog dan nog een lang stuk over zand. Dan nog een lang stuk over zand heen en dan is er weer asfalt. "we gaan het doen" zeg ik tegen José. Tassen van de fiets, fietsen 1 voor 1 optillen, tassen er weer aan, en dat allemaal 2 of 3 keer. We maken ook nog foto's en lachen er wat af. Het is zaterdag, dus er is niemand aan het werk, anders had dat natuurlijk nooit gelukt. Dan weer verder op de fiets, maar 700 m.  verder komt José er achter dat ze haar foto - toestel bij de  bouw - werkzaamheden heeft laten liggen, en dus weer terug, ik klim omhoog, gelukkig het toestel ligt er nog. Dan weer verder, omfietsen was misschien net zo snel gegaan. Maar dan moet je wel weer zoeken hoe je weer op de route komt. 

In Dange-st. Romain bezoeken we de st pieters kerk daar willen we  natuurlijk wel een stempel van als je Pieters heet. De stempel krijgen we van de priester zelf. Weer buiten drinken we nog even koffie en kopen bij de bakker iets lekkers. Een man spreekt ons aan en vindt het leuk dat wij fietsen, hij zet ons op de foto en ik maak nog een foto van hem en José, hij slaat zijn arm om José en zegt dat ik niet jaloers moet zijn, ha ha. 

In Dissay verschijnt plotseling rechts van ons een giga groot kasteel en wat een herrie van kikkers horen we. Als we over de muur kijken in de gracht, stikt het  van de kikkers. Helaas is het kasteel niet open. Bij Vayres zien we   nog een mooie camping,, misschien iets voor de mannen als, ze ons op komen halen. 

Om 16.30 zijn we in Portiers, eerst maar naar de office du tourisme, in het centrum, ongeveer 1 km berg op. De dame daar regelt onze overnachting in maison Diocesane, het is een oud  Benedictijnen klooster, er wonen nog een aantal broeders en pelgrims kunnen er overnachten. Het is heel groot, we moeten een heel lange gang in om onze kamer te vinden. De kamer is eenvoudig, douchen kan aan het begin van de gang. Als we gedoucht zijn gaan we in het centrum wat eten. Bijna vergeten we de code van de toegang mee te nemen, hebben wij weer. Om 21.15 zijn we weer terug en gaan op bed liggen, nog even de dagboeken bijwerken, nog een laatste keer de gang op, voor het toilet en om 11.00 zijn we klaar. Voor de zekerheid doen we de kamerdeur maar op slot, je weet maar nooit met al die verhalen over broeders en priesters tegenwoordig, ha ha.


Tours - Sainte-Maure-de-Touraine

Vrijdag 11 april

Lekker uitgeslapen tot 8.30 uur. Na het aankleden eerst naar de receptie gegaan, gevraagd of ze een fietsenzaak in de buurt kan zoeken, die een nieuw stuur kunnen plaatsen op de fiets van José. Als we aan het ontbijt zitten, komt ze ons vertellen dat ze niet eerder dan half 10 kan bellen. We doen rustig aan, als We weer op onze kamer zijn, belt ze, dat ze wat gevonden heeft. We kunnen onze tassen zolang in het hotel laten. De fietsenzaak is slechts 600 m.  van het hotel. We gaan er lopend heen met alleen José haar fiets. De eigenaar Patrick kan goed Engels en hij helpt ons goed. Hij heeft zelf ook een Cannondale-fiets. Ze hebben een goed stuur en zetten die op de fiets, dan moeten alle versnellingen er nog aan gemaakt worden en hij zegt : ga maar even ergens koffie drinken, over 1 uur is het klaar. 

Dat doen we dan maar, we lopen ook nog even bij de kathedraal St. Gatien naar binnen voor een stempel en branden er een kaarsje voor een goed vervolg van de reis. Dan weer naar het hotel, alles inpakken en beneden neergezet en weer naar de fietsenmaker. Om 12.00 zijn we daar en de fiets is klaar. José mag even proef rijden, dat gaat goed. Het oude stuur wordt opgestuurd naar José thuis. We besluiten na onze bagage te hebben op gehaald weer verder te gaan fietsen. Niet al te  ver vandaag. Na 35 km. zijn we in  Catherine-de-Fierbois, daar moet een pelgrims - hospice zijn om te overnachten, bij navraag gaat het pas een week later open. Jammer! Dan maar  verder, in St.  Maure-de-Touraine informeren we bij de Volkskrant,, ze geeft ons het adres van een dame, waar je als pelgrim kunt overnachten, bij mevr. Betin ze reserveert gelijk voor ons.

Mevr Betin heeft een groot huis met aparte ingang voor het bezoek. In onze kamer staan 2 bedden er is een kleine keuken en douche, toilet en wastafel. Ze maakt het niet vaak schoon zegt ze en dat is te zien. Wel brengt ze ons nog schone handdoeken, washandjes, shampoo en douche - spul. Er is een witte tegelvloer en die veeg ik eerst maar even aan.. Maar er is geen stoffer en blik en dus veeg ik het stof onder de deurmat. José ligt in een deuk en maakt er een foto van. Wat een lol!!


Vendôme - Tours

Donderdag 10 april

Vanmorgen heerlijk ontbijt gehad bij de Bretonnerie, maar bij het afrekenen hadden we niet genoeg cash geld. De eigenaar moest nog even naar de bouwmarkt en ik kon wel even mee rijden om bij de supermarkt te pinnen. In 10 min. waren we weer terug. Om 9.30 vertrokken.

Wanneer we weer op de route zitten, lijkt het erop of er een snelweg is bij gekomen. Na een keer  terug gefietst en een paar keer vragen zitten we toch weer goed. Dan moeten we een spoor over steken maar daar zit een hek voor. We kijken nog of We er toch nog langs kunnen (We hebben al eerder een paar wegversperring verzet)  maar dit keer gaat dat echt niet lukken en er is ook geen andere weg die we in kunnen, dan maar langs een weiland, het gaat net. Mooie route vandaag vlak voor Tours, langs de Loir, heel mooi. 

Om 16.30 zijn we in Tours bij de kathedraal maar we besluiten eerst de fietsen zaak maar te zoeken, eerst vragen bij de vvv, we moeten aan de andere kant van de Loire zijn, maar op de straat die we opkregen staan enkel flats. Een eind verder zien we een centre commercial en fietsen daar nog heen, plotseling zien we de Mac Donald, daar moest het in de buurt zijn, maar wat we zien, geen fietsenzaak, nog maar eens vragen, nog 6 km verder, dat proberen we nog, maar nergens een fietsenzaak te bekennen. Dan toch maar terug om een hotel te zoeken, inmiddels is het al 19.00 uur. Pas bij het 3e hotel kunnen we terecht. Het is 20.00 als we eindelijk de tassen in de kamer hebben staan. Vandaag overigens de eerste wandelende pelgrim voorbij gefietst. Hij had niet echt veel zin in een praatje. Hij was vertrokken vanaf Parijs. In Chateau-Renault werden we op de foto gezet, eerst door een man die een folder van de stad moest maken en later nog door een man, die het zo leuk vond dat wij door de stad kwamen fietsen.


Tevens kunnen we dan op zoek naar een wifi punt (bijv. Mac Donalds of een internet café) zodat we de foto’s en onze dagboek inschrijvingen verzonden kunnen krijgen.

We hebben onze intrek genomen in Citotel Criden in Tours.


Bonneval - Vendôme

Woensdag 9 april

We komen bij. Montigny langs een mooi kasteel en vinden een pracht plekje voor onze lunch, heerlijk aan het water met uitzicht op het kasteel. 

Om 16.00 zijn we in Vendôme en, zoeken naar de fietsenzaak, gelukkig vinden we die snel. Hij heeft geen stuur op voorraad, kan er wel 1 bestellen, duurt 10 dagen. Die is gek! Kan je als pelgrim toch niet op wachten. Ik weet zeker dat bij Bongers in Apeldoorn, ze gewoon een stuur van een fiets uit de showroom zouden halen en het dan op jouw fiets zouden monteren. Waarom zijn ze hier  niet zo slim? Hij verwijst ons naar de stad Tours, 70 km.  verder. Morgen maar weer proberen. Dan naar de kapel van St Jacques, helaas die is dicht. Dan naar de abdijkerk St. Trinité, ook heel mooi. 


In de kerk klonk mooie muziek. Daarna zoeken naar een plek om te overnachten, eerst bij de jeugd herberg gekeken, maar dat zag er allemaal niet zo uit. Terug naar centrum, naar een B&B, maar geen gehoor. Volgende, we fietsen een stuk langs de snelweg, dat is echt niet fijn. Het verkeer raast langs je heen. 

Uit eindelijk toch nog gevonden, La Bretonnerie, waar We om 18.00 aan komen. Een heel groot huis., we slapen op de zolder en kunnen kiezen uit 2 kamers. De eigenaresse heeft om 19.00 het eten klaar, heel chique, 4 gangen, super.

   


Chartres - Bonneval

Dinsdag 8 april

Om 8.00 op gestaan. Het was warm op de kamer lekker ontbijt beneden en ook nog even koffie voor in de thermoskan gedaan en een paar chocolade broodjes gescoord voor later op de dag. De spullen gepakt en ook nog even bij de receptie gevraagd waar hier in Chartres een fietsenwinkel is. Josė wil een ander stuur op haar fiets, ze heeft steeds pijn in haar schouder. In de hal staat een pc en ik log even in om een fietsenwinkel te zoeken, krijg je als je zoekt  naar 'fietsen Chartres' allerlei Santiago pelgrims. Dan maar naar de Cannondale-site en zoeken naar dealers in de buurt van Chartres, er zit er 1 net onder Chartres. We besluiten daar heen te gaan, maar eerst nog even naar de kathedraal van de Notre Dame, om 10.30  vertrekken we pas vanaf het hotel en 10 minuten later zijn we  bij de kathedraal. Het eerste wat we zien bij binnenkomst is een vrouw die aan het biechten is bij de pastoor (ik vind dat buitenstaanders dat niet moeten kunnen zien). We steken nog een kaarsje aan en bekijken de prachtige kathedraal. Er zijn  veel toeristen, ook krijgen we nog een stempel, kopen nog een kaart voor mam en maken nog wat foto's, ook van het labyrint in de kerk, waarvan men niet weet waarom of dat daar ligt. Buiten ook nog even in de tuin gelopen, de kathedraal ligt midden in de stad boven op een berg, dus mooie foto's van de stad gemaakt. Dan op de fiets naar de fietsenwinkel, we rijden in 1 keer goed en komen er om 12.10  aan. De eigenaar sluit net en zegt dat hij er om 14.00 uur weer is. Jammer, we kijken en even   verder op het bedrijventerrein, bij een soort van Action scoren we 2 kleine flesjes rosé (lekker voor  vanavond) dan  nog een kinder kleding winkel in (0-14 jaar) en Trees koopt een shirt met lange mouwen, (maat 164) denk nu niet dat ik ben afgevallen, dat is echt  niet zo. Terug naar de fietsenwinkel, daar drinken we eerst onze koffie en dan komt eindelijk de eigenaar terug. Helaas hebben ze in de winkel geen goed stuur op  voorraad en sturen ons naar Chartres, maar een echte pelgrim gaat nooit terug dus ik   vraag waar we verder op de route nog fietsenwinkels tegen komen. Misschien Vendome of anders Tours.

      

Dus gaan we verder 'en route' de plaatsen  volgen elkaar snel op, heel kleine en nergens ook maar een mens te zien, nog wel een mooi natuur park met  5 prachtige koeien die mooi op een rij liggen, even een foto van maken en weer verder. Om 17.00 in Bonneval. 1 hotel (staat te koop)  we bellen aan en ondertussen vraag ik aan een paar mensen of het nog wel een hotel in, de dame van de naastgelegen bar komt naar buiten en, zegt dat je er nog wel kunt slapen. Dan doet een man open, eigenlijk is het niet meer in gebruik maar we mogen wel even de kamers zien, boven, ziet het er redelijk uit, er staat een bed en in een,, zijkamer is een douche, toilet en wastafel. We besluiten er te overnachten. De fietsen komen achter de bar beneden te staan en na uitleg van de sleutel, lopen we even door het stadje, drinken even koffie bij de buurvrouw van de bar en vragen terloops of de man van het hotel wel te vertrouwen is. C'est bon', zegt ze, hij woont er met een Thaise vrouw en een kind  van 3 jaar. Ondertussen hebben de mannen aan de  bar het over ons en  vragen waar we vandaan komen. 1 van de heren vraagt of we euro's uit Nederland hebben, we kijken beiden in onze portemonnee, maar we hebben geen Nederlandse euro's. Dan vind ik toch nog een 2-euro munt met Beatrix en Willem Alexander en ik zeg dat die heel speciaal is, want die is van de troonswisseling. De man wil het graag hebben (spaart ze) en ik krijg er een andere voor terug. Hij is er duidelijk heel blij mee en laat het aan iedereen, zien. Mooi toch!! Bij de bar wilde ik nog even naar het toilet maar als ik de deur er naar toe open doe, zie ik zo'n hurktoilet, nou daar heb ik echt geen zin in, dan wacht ik wel even. Een eindje verder op gaan we nog wat eten en dan naar ons lege hotel, waar in ieder geval een gewoon toilet is. We pakken onze slaapzakken en gaan er vroeg in. In bed drinken we onze rosě uit de dop Van de thermoskan, maar wel lekker, ha, ha!

Rueil Seraincourt - Chartres

Maandag 7 april

Na een lekker ontbijt weer met mooi weer  vertrokken, heel veel kleine plaatsen vandaag, wel nog aardig wat klimmetjes. We proberen vandaag op tijd iets te vinden om te overnachten  Maintenon, maar wat we zien is vol of niet meer in gebruik, dan verder naar St. Piat, het pelgrims adres is nog niet gereed. Verder naar Jouy, vragen aan een man of hij wil bellen naar 3 adressen in ons boek, maar geen van allen heeft een kamer vrij. Dan begint het ook nog te regenen en een klap onweer. We gaan verder en om 19.30 zijn we in Chartres.

We pakken het eerste hotel, gauw eten we een pizza en ploffen uitgeput in  bed!  Morgen rustig aan!


Clermont - Rueil Seraincourt

Zondag 6 april

Weer verslapen, nu tot 07:50 (blijkbaar kent de wekker op onze telefoon weekend). Snel aankleden en naar het ontbijt, thermoskan mee, toch maar even gevuld met koffie voor onderweg. Ook nog even een choco broddje mee, mmm. Wat zullen we vandaag eens gaan doen vragen we elkaar wel aan : „Nou wat denk je van fietsen! Oh leuk!”. Daar gaan we weer. 1e dorpje is Mouy.


Komen langs de kerk die open is en gaan naar binnen. Het koor is aan het inzingen, mooi vastentijd lied. Ik ken de melodie en zing maar even mee. De dames van het koor kijken achterom en zingen erg mooi „belle”. Dan zingen ze een ander lied dat ik niet ken. De kerk stroomt aardig vol met mensen, maar voor de dienst begint gaan we toch maar weer naar buiten. We fietsen verder en komen o.a. in Mortefontaine.


Daar eten we ons brood op op een trapje bij een kerk. Een zwerfkat valt ons lastig. Een dame komt ergens naar buiten en als we net weer willengaan fietsen spreekt ze ons aan. Een andere dame vraagt ons waar we overnachten, dat weten we nog niet, zeggen we, ze kijkt verschrikt op en rijdt weg in haar auto. De dame uit het huis praat nog wat met ons. Ze kan engels, heeft een tijdje in Spanje en Brazilië gewoond. Ik vraag nog naar de herkomst van de naam „Mortefontaine” , „ dode fontein”  denk ik en dat is het ook zegt ze. Vroeger lag er veel water onder de stad. Maar nu niet meer. Dan weer verder. Ook vandaag stoppen we weer voor onze dag sinaasappel. We zijn de hevige winden de stijle klimmen (10%) een beetje zat en besluiten om in Merines tekijken naar een hotel. Daar aangekomen bleek het hotel pas om 18:00 open.Dan maar verder. Het landschap is mooi, maar je kan soms de weg voor je  zien tot wel 5km verder en dan met veel wind tegen en auto’s die je voorbij razen, die je al na een paar minuten aan het einde ziet, waar wij nog helemaal heen moeten. Om 17:30 zijn we in Rueil Seraincourt. Gelukkig is er plaats in hotel La Crréssionnière.

Als we zijn gedoucht nog even een stukje wandelen, en dan eten we „plat du jour” . Heerlijk! Steak met aardappels, rijst en rucola sla. Daarna nog een korte wandeling door het dorp, komen we langs een nieuw kasteel, daarna langs het huis van een chocolatier.  Oooohhhh.

  

Jammer, hij is niet thuis, we hadden best zin in wat chocolade. Dan langs de gynaecoloog, ook altijd handig om te weten als je zoveel dagen in het zadel zit.  Dan langs de Mairie (burgemeester). Daar gaan we morgenvroeg maar even op de koffie om een stempel te halen. Ha, ha, ha……..


© Harry Stens 2014